Friday, 31 July 2015

RESULT TAHUN KEDUA PJJ-USM




Kita tinggalkan kejap cerita Aidilfitri...
Walaupun banyak ja cerita nak diceritakan...
Tapi bagi laluan jap aku nak cerita pasai jantung aku yang asyik dup dap..dup dap..
Opppss....takdak kaitan pun dengan nak masuk meminang ka..nak kawen ka...
Yang tu...belakang cerita...


Sebenarnya nak cerita pasai result...
Yaaa....result peperiksaan tahun 2 kat USM tu dah keluar...
Haaahhh....cepat gila result keluar...
Tak sempat aku nak joli katak...mahupun joli biawak...
Sedar2 ja....member2 dah up kat whatsapp...’Alhamdulillah, lulussss!!!’
Terus aku yg tengah light2 enjoy ni terkesima kejap...
Apaaaaa....result tak rasmi dah keluar???
Terus jerit kat whatsapp group assignment aku...
‘ Jangan tanya aku...aku tak mau tengok lagi...tunggu pas raya...’
Bukan apa....takut nanti ada yg tak beraya...sebab stress tengok result...


Aku sebenarnya memang susah ati sikit....
Sebab ada 1 subjek tu memang aku takleh jawab...
Suh aku jawab 5 soalan subjektif...
Aku mampu jawab 2 soalan ja...
Bayangkan la....dok jawab exam pun...stress ja...
Dah kenapa otak aku ni...kenapa 2 ja aku leh jawab...
Mati la aku...sure tahun depan kena repeat lagi subjek ni....
Mamaaaa....tolong anakmu iniiiiii!!!!!!!!!!!
Keluar dewan exam...pasrah ja la yang mampu...
Member aku plak...belum sempat aku nak nangis kat bahu dia...
Dia dah landing kat bahu aku...dengan soalan...’ dah kenapa susah sgt soalan? ’
Rupanya bukan aku sorang ja yang mengeluh...
Sebab stress....kami terus pi cari makan... 
Habis exam kul 12...sah2 la lapaq...
Takkan stress sampai skip makan....memang tak mungkin la....


Sambung balik bab result tadi...
Ingatkan nak tgk pas raya....
Tapi member2 ni kuat betul racun depa pakai...
Terus dengan aku pun sekali termakan racun depa...
Macam2 la depa punya akai nak suh aku tengok....

Ok fine!!!!
Aku surrender...
Terpengaruh punya pasai...
Dengan jantung dup dap...dup dap...
Bukak la portal tengok jugak...



Haaahhhhh...biar betul!!!
Memula buka mata sebelah...ehhh...biar betul ni....
Kemudian...bukak mata sebelah lagi....ehh...betul ka ni.....

Terus loncat sambil mulut sebut Alhamdulillah berkali-kali...




 

Ni result tak rasmi...
Jadi memang depa akan tulis LULUS / GAGAL / LULUS BERSYARAT saja...
Alhamdulillah...Lulus semuanya...dan yang paling best...takdak Lulus Bersyarat...
Waktu memula aku tengok result ni...mata aku terus fokus kat subjek Kewangan Keusahawanan dan Modal Teroka...
Itu la subjek yang aku tak leh jawab yang aku mention kat atas tu...
Bergetaq jantung woooiiiii....
Dah la 4 credit hours...boleh lingkup CGPA kalau gagal...







Portal USM pun dah berubah design...
Menandakan nak masuk sidang akademik baru...
Tahniah Ida Suziana....anda bakal menjadi student tahun 3...
Berjaya jugak aku Istiqomah sebagai pelajar...
Bangga sekejap dengan diri sendiri...


 Apapun tak boleh lagi nak tarik nafas lega...
Dup dap...dup dap sekali lagi akan muncul 3 Ogos ni...
Kali nie menentukan result penuh...
Dimana CGPA akan diumumkan...
Sama ada akan naik atau turun...



Ok...result penuh tu nanti kalau aku ada mood aku cerita lagi...
Buat masa ni...aku nak pi meredakan rentak jantung aku dengan window shopping...
Hahahaaaa...dah tengahari nie...
Kita nak rehat la...
Tata...




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Wednesday, 29 July 2015

TETAMU TAK DIUNDANG BIKIN KECOH...



Ini kisah raya ke berapa aku pun dah tak hingat...
Yang pastinya... aku dah masuk keja...
Dah la sensorang ja keja...
Rasa macam nak lari balik umah ja makan ketupat sambil cicah rendang...
Tapi apa bole buat...aku kena cover keja member...
Hidup ni jangan pikir diri sendiri ja...
Maka...redha la balik...
No ketupat....no rendang...
Duduk la aku sensorang mengulit keja atas meja...
Sobbb...sooobbb....ada orang nangis tepi bucu meja... 

Tengah sibuk2 tu...adik aku whatsapp...
Di baginya aku gambar nie...






Apa hangpa rasa???
Aku rasa macam nak gelak guling2...
Hoi...apa ke hainya tetamu ni yang datang....
Tak pasai ja jadi bahan lawak...
Adik aku kat Indonesia tu pun sempat jugak menyampuk...
Muka sedih ja Cik Nyet tu macam tak makan seminggu...







Aku tak tau nak panggil apa...
Monyet ka... kera ka...beruk ka...
Tapi aku lagi suka panggil monyet...
Nama glamour..Cik Nyet...
Kami memang membela...tapi setakat ni yang masuk senarai...
Arnab dengan Ikan ja...
Setahu aku Cik Nyet nie memang kami tak bela...
Mai dari mana aku pun tak tau...
Tau2 ada ja dok buat perangai pelik2 kat porch umah aku...


Sebelum nie pun dia dah biasa mai...
Tapi takat lompat2 atas kereta ja...
Tapi kali nie melampau pulak...
Angkut buah durian naik atas kereta...
Hoiii...calar kereta tau dakkkkk!!!!!!!!!!!


Mesti hangpa nak tengok lagi kan...
Nak hamik....tengok la tetamu tak diundang ni lagi...
Gaya kemain lagi Cik Nyet ni...





Tengok dia punya tokak buah durian tu...
Buah nie memang mama buang kat longgok sampah tepi umah...
Cuma tak sempat nak bakar ja lagi...
Gamaknya...dia dah bau durian tu lama dah...
Tak tahan azab la tuuuuu.....





Hangpa tengok la perangai dia...
Baik punya landing...





Haaahhhh...tengok...siap tengok kamera lagi...
Dah la makan atas kereta...
Bijik pun main buang ja situ...


Adik2 aku plak, dok syok gelak tengok perangai dia dari dalam rumah...
Bukan nak halau... dok layan gelak tengak aksi Cik Nyet ni...


Ok...aku nak sambung buat keje...
Sudah2 la menceceh...

Tata...



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Tuesday, 28 July 2015

JALAN-JALAN RAYA KEDUA...



Rasa macam cepat ja masa berjalan...
Sedar2 dah masuk hari ke-2 raya...


Hari ni, dapat jemputan makan2 di rumah Mak Ngah aku...
So, meh la kita beramah tamah...
Jumpa mak dan bapa sedara, sepupu sepapat, anak2 buah sekalian...
Kami sampai2 ja dah meriah...
Penuh umah...sampai takda space...
Ini la baru namanya raya...
Kunjung mengunjung...bermaaf-maafan...bertanya khabar...


Semua makan kena ikut turn...
Sebab meja besar ada 2 ja...
So, lepas makan kena cepat2 bangun...
Jangan harap nak dok lama2 sembang macam kedai mamak ya...




Baju raya kedua...takde dah ikut tema...
Ikut citarasa sendiri ja... :)




Tengok sikit punya sempoi abah dgn mama...
Senang ja nak ajak selfie...





Daughter sorang lagi tak balik...
Jadi...dengan daughter2 yang ada ja la ya...





Kenalkan...nie boyfriend pertama saya yang tiada galang gantinya...
Forever n ever...
My luvly Abah...




Ni gambar mak-mak sedara sebelah Abah...
Dari kiri : Mak Ngah, Mak Lang, Mak Teh dan Mak Su...
Abah aku...of course la...yang segak berdiri kat belakang tu...




Nie cousins kesayangan...
Kak Aini dgn Yana...
Kalau jumpa ja...pecah gelak...
Walaupun jarang jumpa...tapi kalau ada kesempatan...
Memang takkan lepas punya...
Oppss...sebelum ada yang mengaku bujang tu...
Aku nak war2kan yang ditengah tu...dah kawen ya...
Kalau nak ngorat, sila pilih sama ada yg kiri atau yg kanan saja...




Kami lagi... :)
Plus...kiri sekali...
Kak Niza, wife cousin aku, Abang Sham, merangkap menantu Mak Lang..
Semua nampak comel ja kat situ...



Cerita raya ketiga keempat...nan hadooo...
Tak sempat nak buat apa...
Sedar2 dah kena masuk keja balik...
Kita nak raya lagiiiiii....

Ok...tu ja...nanti sembang lagi...
Bye...




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Friday, 24 July 2015

HARI RAYA AIDILFITRI 2015



Selamat Hari Raya semua...
Amacam Raya korang tahun ni...
Gempak tak???


Dah seminggu raya...baru aku ada mood nak update pasai Hari Raya ari tu...
Nampak sungguh pemalasnya...
Biasa la tu..bila dah masuk keja..banyak la yang nak dibuat...
Well...Hari Raya kami tahun ni berlima saja...
Adik aku yang kat Makassar tu tak balik...
Sibuk praktikal sekarang ni...
Hari Raya pun kena on-call...
Camgitu la bakal Doktor...


Tapi...tiap kali ada masa terluang...
Mesti nak Facetime...
Pagi2 raya dah kalut Facetime...
Yang aku ni mandi pun belum...dia dah kalut nak berfacetime...
Ya la..kat sana kan awal sejam dari kita...
Dia dah gelut nak pi sembahyang raya...
Yang kami kat sini baru sibuk nak tukar cadar...
Tu la gunanya teknologi...walaupun jauh di mata....tapi rasa dekat ja dengan adanya Facetime...
Oleh itu...silalah tukar kepada iPhone...
(gedixx promote iPhone pulak!!!)


Sambutan Hari Raya kami cam biasa jugak...
Siap2 pegi solat Raya...
Tapi kali nie, kami separate...abah dgn adik lelaki aku gi Masjid lain...
Aku dengan mama pegi Masjid Parit Buntar...
Sebabnya Mama takmo panjat tangga...
Maka...aku temankan la Mama...
Sampai2 ja dah penuh orang...
Tu la...sapa suh terhegeh2...
Hhihiiihihiihiiii.....


Balik umah...sesi bermaaf-maafan...
Kitaorang punya sesi takda sedih2...
Semua simple2 ja...
Gambar ja yang lebih...



































Sambung lagi bergambar....
Tema tahun nie...BIRU...
Tak kisah la biru terang ka biru malap...yang penting biru...












Gambar kat luar ni...
Maksudnya dah bersiap sedia nak balik kampung...
Tiap kali Raya Aidilfitri ka Aidiladha ka...
Mesti balik kampung...
Walaupun hanya untuk menziarah kubur Opah dengan Tok Wan...

















Segak benau warna biru...
Rasa meriah pulak...
Memang tak salah pilihan aku tahun ni...
Pastu paksa semua orang pakai warna biru jugak...
Kesian Nadia...baju raya dia warna lain...
Last2...dia kena pakai jubah biru tu untuk Raya...
Aku cakap...pakai ja la baju raya yang lain warna tu....
Tapi aku tengok elok ja dia pakai jubah biru dia tu...
Nasib la...ada kakak gila kuasa cam along!!!
Hahahaahhhaaaa....






Sekian saja, ceritera raya kami...
Tetamu berkunjung tak putus-putus petang tu...
Tapi satu gambar pun aku tak sempat amik...
Last...aku hadiahkan pantun untuk semua...


Adik bermain sambil berlari,
Bermain bersama rakan-rakan,
Saya menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap dimaafkan.




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Thursday, 16 July 2015

PROJEK KUIH RAYA -- BISKUT JEJARI NESTUM & KEK CARROT...


Semalam last day berbuka bersama...
Menu kami last minit berubah kerana ada hamba Allah bagi petai...
Terima kasih akak....moga murah rezeki...

Menu berbuka kami simple ja...
Nasi putih, tempe goreng, sotong goreng kunyit dan sambal petai...
Sebabkan banyak benda nak masak...
Pas balik keje terus zasss ke dapur...
Memula start dengan memasak untuk berbuka dulu...
















Pukul 6.15 ptg, siap masak semua kat atas tu...
Pastu gigih pulak sagat carrot...
Memang dari awal aku dah berhajat nak buat carrot kek...
Haruslah diteruskan misi tu...


Jam 7 petang, bancuhan kek carrot siap...
Tinggal nak masuk dalam oven ja...
Taaaraaaa.........





Dan hasilnya....setelah dipotong...




Then, misi diteruskan...
Kek kukus milo...
Yang ni Lin punya...




Nampak tak kegigihan di situ...
Tahun lepas...bapak malas aku dgn Lin...
Tahun ni...menjadi-jadi plak...
Lepas kukus...kami teruskan lagi agenda seterusnya...
Biskut Jejari Nestum...
Biskut ni simple tapi kena duduk tepi dapur...sgt2 panas...
Tu pun gigih jugak....





Nie la hasilnya...
Ok...share resipi...


BISKUT JEJARI NESTUM...

Bahan-bahan :

Roti Gardenia 
Coklat masakan
Nestum


Cara-cara :

1. Potong roti gardenia bentuk jejari 
2. Masukkan roti gardenia tu ke dalam oven. Agak2la dalam 120 celcius selama15 minit, sampai nampak garing dan kuning2.
3. Biarkan sampai sejuk.
4. Masakkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
5. Celupkan roti ke dalam coklat masakan.
6. Dan salutkan dengan nestum.
7. Keringkan dan bole masuk dalam balang....



Senang ja kan...
Tu pun...penat gila...
Dapat jumpa bantal tilam...memang tak bergerak dah...
Tido terus...


Orait...tu ja nak share...
Jumpa lagi nanti... :)




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Wednesday, 15 July 2015

PROJEK KUIH RAYA...BISKUT ALMOND LONDON...


Menjadi-jadi pulak kerajinan aku dgn Lin...
Dari minggu lepas..bertungkus lumus buat kuih raya...
Ntah anak antoo mana la datang sembur penyakit rajin ni... :)

Semalam, projek biskut Almond London menjadi...
Tengok la kegigihan kami kat bawah ni...
Walaupun mata dah ngantuk sangat...gigih jugak la buat...
Kang tinggai adunan tu kat situ...sapa nak sambung...











Nampak tak..kegigihan menguli sampai siap kat situ...
Kalau ikut malas aku...nak lama melunjuq ja tido...


Pendek citer...
Meh la aku share resipi...
Supaya memudahkan aku dikemudian hari bila nak buat balik...


BISKUT ALMOND LONDON


Bahan-bahan :



Cara-caranya :


1. Pukul buttercup dgn gula ising hingga sebati.
2. Kemudian masukkan kuning telur.
3. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan nestum.
4. Uli adunan sehingga menjadi doh. Pastikan sehingga doh tidak melekat di tangan.
5. Pastu, amik sedikit doh dan letakkan badam ditengahnya. Kemudian buat la bentuk bujur. (boleh     refer kat gambar di atas)
6. Alaskan loyang dengan mentega. Kemudian bakar dalam oven 180 darjah celsius selama 20 minit.


Untuk salut coklat plak...

Pegi beli coklat masakan kat bakery..Pandai2 la agak dengan adunan yang dibuat.
Pastu buat kaedah double boiler...
Cairkan coklat dan salut la kuih tu dengan coklat dan letakkan la coklat rice atau badam cincang atas tu.... Kami punya konsep, semua pakai coklat rice warna warni...senang hidup!!









Kasi close up skit...
Meriahkan nampak??
Tu sebab penyakit RAJIN datang...
Kalu penyakit MALAS datang...sendiri faham la ya...


Ok...tuje nak share...
bye ...bye...



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~