Assalamualaikum...
Cuti Chinese New Year tahun ni panjang..
Sebab kan jalan mesti jem..
So.. kita dok umah ja la..
Lagipun encemboy kesayangan kita ada balik bercuti..
Selain layankan dia.. keja kita... makan..makan... dan makan lagi...
Petang ni.. tekak terasa nak makan lepat liat..
Bila sebut kuih² mcm ni... orang tua² buat la yg paling best..
Tapi kali ni.. asyik lalu kat fb kita ja.. berkali² plak tu..
So.. meh la merajinkan diri buat kuih lepat liat ni..
RESEPI LEPAT LIAT UTARA
Bahan-bahan:
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan santan
3 sudu makan gula putih
1 sudu kecil garam
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam halus
Daun pisang - pastikan layoq dulu atas api yaaa..
Minyak masak - digunakan utk sapu atas daun pisang
Bahan dimasak:
1 cawan gula merah + 1/2 cawan air
Cara-caranya:
1. Masak air gula merah dan ketepikan.
2. Masuk santan, garam, gula putih bersama tepung pulut di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Masuk air gula merah tadi sambil ditapis dan kacau hingga tidak berketul. Pastikan tak cayaq sangat, kalau cayaq, sila tambah tepung pulut lagi.
4. Ambil daun pisang dan sapukan minyak letak 2 sudu makan adunan serta ratakan. Sapu minyak pada jari dan tekan adunan.
5. Letak inti nyok di tengah2 adunan dan balut kemas.
6. Last sekali kukus selama 45 minit.
SENANG JA.. SILA CUBA YAAA...
No comments:
Post a Comment