Wednesday, 30 December 2015

BONDING TIME WITH MY BFF...



Hoolllaa...
Cuti sekolah hangpa pi mana?
Well….dengan sukacitanya….aku tak pi jenjalan jauh2 pun…
Biasa la…aku bagi peluang kat org yg ada anak sekolah berjalan…
Aku nie….bebila pun bole…



Dekat FB penuh gambar semua org pi bercuti…
Aku boleh jeling2 ja la…. L L L
Tak leh jadi ni….meloncat2 pulak hati nak jenjalan….
BFF aku plak mencucuk-cucuk ajak ke sana sini….
Dengan gumbiranya….aku ikut sekaki….
Dia yang MC….aku plak yg tumpang enjoy….
Memang dasar kaki tak leh dok diam….



Bangun pagi2….Nida dah berzikir kat tepi telinga aku…
Jom pi makan ketam lembut kat Kuala Gula…
Yg aku ingat dia ngigau….buat2 la tak dengar….
Sekali….minah tu kuatkan suara….dengaq dak aku cakap apa ni???
Ok…makcik ni tak ngigau…
Aku suruh dia confirm dulu bukak ka tutup Restoran tu…
Satgi pi tgk…tutup pulak…
Mula la aku nak jadi Dragon yg melahaq orang….
Biasa la…bila dah lapar…bole tukar jadi naga tau !!!



Bila dah confirm bukak…mula la dua2 loncat turun katil…
Sorang pi mandi…sorang kemas baju….
Siap semua…kunci pintu pagar…golek tayar…



Sampai2 ja…mak datukkk…penuh parking…
Nie pun dah bikin stress…
Ingatkan takdak orang…nie, melimpah ruah org makan kat sini…
Nama pun dah sampai…hadap ja la…
Layan perut org tu teringin makan ketam lembut…
Nak makan ikan semilang…tak dak la pulak…
So, kita tukar makan kari ikan bawal ja la…
Dekat sejam gak la tunggu menu….sampai aku sikit lagi nak naik hantu…




Time nie...mampu layan whatsapp lagi...





Muka ada senyum time nie...
Tapi bila dah lama sangat...kulit kerang tu pun rasa nak telan...





Mula-mula sampai bole la nak selfie bagai...
Dah lama2 tunggu...takdak dah muka comey lagu ni...





Gambar yg senyum comey camni...maksudnya angin tak naik ke kepala lagi la...
Cer dah naik...memang takdak la rupa camgini weyhhh !!



Menu dah sampai…makan tak tengok kiri kanan dah…
Orang makan tghri kul 1…kita makan tghri kul 3…
Mau tak terkam mcm tak pernah jumpa makanan…



Settle makan… sel2 otak berkembang la sikit…
Nida bagi idea lagi…
Jom balik ikut Kuala Kurau – Tanjung Piandang…
On the way…bole singgah Ban Pecah….
Dia nak singgah santai2 pulak….
Aku nie mata dah stim….nampak bantai ja…
Tapi bff punya pasai…layankan jugak la….
Takdak la rasa terpaksa pun….
Aku ok ja….bukan teruk sangat permintaan minah tu….
Aku nie serius cakap….memang tak tau sangat jalan2 nak masuk ke Ban Pecah tu…
Walaupun memang dok Parit Buntar lama…
Tapi bukan selalu pun aku dok ronda2…
Ukur jalan tu…jalan ni…
Last2…Nida yang guide aku…



Aku nampak mcm jalan nak masuk ke Ban Pecah…
Sebab aku follow keta Nida….so aku nie hon bagai nak gila…
Bagi lampu sampai naik kematu tangan aku….
Bole minah tu tak perasan….
Elok dah lepas dekat 1 km…baru dia sedar…
Haaaaiiiii la kawan oiiii….
Bila aku tanya…dia bole jawab….aku tak perasan la beb….
Ntah apa la dia dok pikiaq…konon focus sgt2 la tu….



Kami patah balik…cari jalan aku nampak tadi…
Dannnnn…akhirnya….
Jumpa jugak Ban Pecah…
Berjimba dan berphoto gedixx sat kat sini…



Ikut hati rasa nak rendam ja kaki dalam air laut...
Tapi Nida bising cakap...eh, kotor la...





Bersusun cantik ja bot-bot tu....




Bila tengok laut...rasa masalah kita kecik ja...
Ntah kenapa la aku ni...pantang nmpk laut...
Itu ja yg akan terdetik dalam hati aku...




Punya la cari port yg tak kena panas...
Orang dtg tempat cantik...nak tengok permandangan indah...
Dia bole sibuk main phone....
Humban dalam laut baru tau....ihikkkss




Yang nie pulak...keja dia selfie ja memanjang...
Kejap sana..kejap sini....
Macam2 perangai !!!




Dia lagi....hadap la sampai muntah ijau ya...




Alamak...motor sapa pulak yg sabotaj nih !!!




 Cik Puan nie...asal aku amik ja gambar...
Mesti nak tanya...cantik tak???
Kalau dia tengok tak cantik....dan2 tu suh aku delete...
Nasib bff tau...kalau tak...malas layan !!



Muka dah sememeh...dok tengah panas...
Tu pun tak insaf2 lagi penyakit selfie nya !!




Shoot yang cantik...
Memang panas terik...harusla berpayung...
Kalau tak nanti rentung...tak dak sapa nak sayang...huhuhuhuuuu...




Well…itu ja story kali ni…
Bagi yang nak makan ketam lembut tu…
Ni kat bawah aku bagi alamatnya…pandai2 la cari ya….


ALAMAT :
JS Muara Restoran Terapung Ketam Lembut,
Kuala Gula, Perak.






THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Wednesday, 23 December 2015

SINGAPORE TOUR...

Sebut ja pasai nak jalan2….
Senyum sampai ke telinga…
Nak buat camna…dasar kaki takleh dok diam…
Asyik keja nak jenjalan ja….


Jejak langkah di teruskan lagi untuk menawan bumi Singapore…
Gaya cerita macam nak tawan Gunung Kinabalu ja…
Hahahhhaaa….bab cerita macam gah ja….
Hakikatnya…suam2 kuku ja…

Okey…tour ke Singapore aja…dekat ja hahhhh….
Walaupun negara jiran ja…tapi aku ni…Johor pun belum pernah jejak lagi…
Sian kat aku kan…
Dah tua2 baru nak sampai Johor….
Tu pun sebab nak ke Singapore…kalau tak…ntah bila tahun la nak sampai…



Day 1….
Aku amik flight dari Penang terus ke Singapore…
Jumpa adik aku, Syaza kat sana…
Syaza naik flight dr KL ke Singapore dengan kawan dia, Annur…
Aku sampai awal sikit drpd depa…
Ternganga nganga aku jalan sorang2…
1st time jejak Airport Changi…

Rupanya…adik aku dah whatsapp gambar aku kat kawan dia Ryda…
Patutla Ryda tuju betui ja ke arah aku kat tempat Arrival tu…
So, kami pun teruskan menunggu adik aku dgn Annur sampai…
Kitaorang takdak plan yang kaw2 pun untuk trip nie…
Normally aku yang akan buat planning tempat lawatan bagai…
Tapi untuk trip kali nie…Syaza yang aturkan dengan kawan2 dia…
Keja aku just booking tiket ke Universal Studio dgn bas untuk ke sana ja…

Ok, Syaza dgn Annur sampai…
Mula la jejak kami pusing2 Singapore…
Hari ni kita tak pegi jalan teruk2 pun…
Just pusing2 kat area Chinatown ja…
Sebabnya…kami semua mengendong beg…
Jadi tenaga nak berjalan tu dah makin kurang…
So, kita decide…jalan2 tengok bangunan ja untuk hari nie…

Daripada Singapore, kami amik bas balik ke Johor…
Kami stay umah Ryda…semua cukup lengkap…
Alhamdulillah….budget sewa hotel dgn transportation dapat dikurangkan sikit…
Sebelum balik umah, kami singgah Hypermarket…
Beli nugget, sosej dan sebagainya untuk buat bekal ke Singapore esok dan lusa…
Travel dengan student2 ni…memang budget kena control sikit…



Day 2…
Hari nie aktiviti kami berpecah dua…
Ryda dgn Annur kat Johor…
Aku dgn Syaza ke Universal Studio Singapore (USS)…
Sebabkan aktiviti nie kami berdua ja…so, booking terus bas untuk ke USS…
Takyah susah2 nak fikir…
Pegi balik ada dah bas yang tunggu…
Cuma kena ikut masa yang ditetapkan…kalau tak kena tinggal….

Tiket USS kami dah beli siap, so takpayah susah2 nak ke kaunter tiket lagi…
Just print out n bagi kat org yg jaga pintu masuk tu…
Pastu…pusing la dalam USS tu sampai muntah…
Main la game berapa byk kali pun…
Yang penting kena gigih beratur…
Tapi, kalau rasa nak senang…pegi ja SINGLE RIDER…
Memang cepat ja masuk…

Aku dgn Syaza…tukar2 ja masuk…
Sebab beg takdak org jaga…
Jadi memang sah2 kami kena naik ikut Single Rider….
Semua game kami naik…kecuali game yg untuk budak2 tu la…
Game yang best kami repeat naik lagi sampai puas…
Bila lapar….cari tempat dan bukak bekal yang kami bawak…
Kat sini ada tempat untuk refill air minum…
Korang kena bawak botol ja…jimat la sikit...takyah beli air dah…
Malas nak citer banyak…tengok ja la gambar…
Yang penting memang best…enjoy sgt!!!



Day 3…
Kami semua ke Singapore…hari nie hari meronda…
Jugak hari untuk shopping…
Antara tempat yang kami pegi…

Patung Merlion dan Esplanade.
Bugis Street.
Orchard Road.
Marina Bay Sands.
Gardens by The Bay.
Sentosa Island.




Day 4…
Hari untuk pulang ke pangkal jalan…
Tapi sebelum nak fly balik…
Kena la jejak dulu Johor Premium Outlets (JPO)…
Dah alang2…meh la tengok apa menarik…
Ada jugakla beberapa barang yg kami beli…
Hanya yang sesuai dengan budget yang ada…
Gambar kat JPO takde…sebab sibuk shopping…


Last sekali...tengok gambar ja ya...
Aku malas nak edit masuk ikut turutan...
Korang tengok je sudah la ya...
Musim pemalas aku dah datang, memang takleh buat apa....



Tiket flight aku...
Sensorang daripada Penang ke Singapore...
Syaza tunggu aku kat sana...




Mama abah antar naik flight...kat Penang Airport...




Airport Changi Singapore...sensorang ja aku jalan...
Pandang kiri pandang kanan...


Chinatown Street...




Jalan-jalan kat sini dulu...




Nie citer hari ke 3...
Gardens By The Bay


























Puas hati betul la dapat berjalan kat sini...
Walaupun penat...tapi memang sangat2 menikmati keindahan...




Gambar2 kat bawah ni hari kami explore USS Singapore...
Duduk dalam tu dari pagi sampai la petang...
Memang puas hati...





















































Ok.. tu jer percutian kami ke Singapore...
Alhamdulillah dapat merasa jugak pijak bumi Singapore...
Thanks jugak pada adik aku dgn kengkawan dia...
Banyak guide kami dan redah merata2 tempat menarik...
Hasilnya...memang berbaloi-baloi...




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Thursday, 10 December 2015

FEELING : LOST MYSELF !!!




Ntah kenapa la aku nie...
Dua tiga hari nie...tak tenang pulak jiwa aku ni...
Makin menjadi2....
Sakit tau rasa nie...
Tak tau nak describe camna...
Maybe lagu kat bawah nie mampu nak menceritakan kisahnya....

L L L L L

___________________________________________________________

Hati oh jangan kau berbisik
Berbisik kata cinta
Ku tak ingin kecewa
Ku tak ingin terluka
Kau tahu aku pernah
Pernah aku terluka
Berlinang air mata
Lebih baik kau diam saja
Diam saja
Diam saja
Oh hatiku

Hati jangan kau bercelaru
Bikin aku keliru
Tak lagi aku mahu
Sekali lagi aku tertipu
Tapi jika kau tahu
Dia yang terbaik untukku
Janganlah kau melulu
Lebih baik kau tenang saja
Tenang saja
Tenang saja
Oh hatiku

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Jangan kau berbisik
Berbisik kata-kata cinta oh oh
Ku tak ingin kecewa
Sungguh ku tak ingin terluka oh oh
Lala lalala
Lala lalala
Lala lalala
Haa...

Hati jangan kau bercelaru
Bikin aku keliru
Tak lagi aku mahu
Sekali lagi aku tertipu
Tapi jika kau tahu
Dia yang terbaik untukku
Janganlah kau melulu
Lebih baik kau tenang saja
Tenang saja
Tenang saja
Hatiku

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa oh diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Aku telah jatuh cinta

#hatiberbisik

THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Wednesday, 21 October 2015

RESIPI ROTI PIZZA CHEESE BAKAR...



Hari terlebih rajin...

Mood pun ada sikit baik...

Jom la masak...


RESIPI ROTI PIZZA CHEESE BAKAR...

Bahan2 :

Roti gardenia

Marjerin

Sosej

Sardin

Cheese

Sos Chili

Garam

Cili padi

Mayonis.


Cara2 :

1.  Sardin tu lecek2 sampai hancur...masukkan garam, potong cili padi kecik2.

2. Sapu marjerin kat bekas yang nak bakar tu, susun roti gardenia atas bekas tu.

3. Atas roti tu sapu sardin, kemudian susun cheese.

4. Kemudian picitkan mayonis dan sos chili atas roti tu..

5. Kemudian bakar dalam oven selama 20 minit dengan 150c.






Gambar ni ja yang ada...
Nasib la erkk...



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Tuesday, 22 September 2015

RESIPI IKAN TALAPIA MASAK SWEET SOUR...




Hari ni rajin nak kongsi resipi...
Resipi biasa dan cukup simple...
Ikan talapia masak sweet sour...
Aku nie kan tak suka masak yg payah2...
Hidup banyak nak senang ja...



Bahan-bahan :
1 ekor ikan talapia (nak tukar pakai ikan lain pun bole...)
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
Halia
Cili padi
Carrot potong panjang2
Tomato
Sos Cili
Sos tiram
Secubit garam



Cara2nya :
1.      Ikan tu dah siang...lumurkan dengan kunyit dan garam secukup rasa...
2.      Pastu panaskan minyak masak dalam kuali.
3.      Pastikan minyak betul2 panas dan kemudian, masukkan ikan...
4.      Masak ikan tu ikut rasa hati..kalau nak garing biar la lama sikit... 
kemudian, ketepikan.
5.      Untuk kuah pulak...masukkan minyak, tumiskan bawang putih, cili padi, halia dan bawang besar sehingga berwarna kekuningan.
6.      Kemudian masukkan air masak sedikit dan tuangkan 5 sudu sos cili dan 
2 sudu sos tiram.
7.      Masukkan secubit garam dan kemudian masukkan carrot dan tomato.
8.      Apabila telah mendidih...kuah tersebut boleh la di tuang ke atas ikan talapia yang 
dah digoreng tadi...







Kan dah cakap...senang ja resipi yg aku nak share...
Sekarang ni...semua jenis nak cepat ja...
Janji siap masak dan enak di makan bersama keluarga...
Dalam keadaan ekonomi yg tak berapa nak baik ni...
Elok sangat la rajin memasak kat umah...bole jimat belanja...
Ye tak???
Ok..tu ja...selamat mencuba...



#yangsimpleyangmudahituprinsipaku    
#dapurakuresepiakula
#akuyangmasakkauyangpanas
#sukahatiakulanakmasakapapun





THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~