Wednesday, 23 December 2015

SINGAPORE TOUR...

Sebut ja pasai nak jalan2….
Senyum sampai ke telinga…
Nak buat camna…dasar kaki takleh dok diam…
Asyik keja nak jenjalan ja….


Jejak langkah di teruskan lagi untuk menawan bumi Singapore…
Gaya cerita macam nak tawan Gunung Kinabalu ja…
Hahahhhaaa….bab cerita macam gah ja….
Hakikatnya…suam2 kuku ja…

Okey…tour ke Singapore aja…dekat ja hahhhh….
Walaupun negara jiran ja…tapi aku ni…Johor pun belum pernah jejak lagi…
Sian kat aku kan…
Dah tua2 baru nak sampai Johor….
Tu pun sebab nak ke Singapore…kalau tak…ntah bila tahun la nak sampai…



Day 1….
Aku amik flight dari Penang terus ke Singapore…
Jumpa adik aku, Syaza kat sana…
Syaza naik flight dr KL ke Singapore dengan kawan dia, Annur…
Aku sampai awal sikit drpd depa…
Ternganga nganga aku jalan sorang2…
1st time jejak Airport Changi…

Rupanya…adik aku dah whatsapp gambar aku kat kawan dia Ryda…
Patutla Ryda tuju betui ja ke arah aku kat tempat Arrival tu…
So, kami pun teruskan menunggu adik aku dgn Annur sampai…
Kitaorang takdak plan yang kaw2 pun untuk trip nie…
Normally aku yang akan buat planning tempat lawatan bagai…
Tapi untuk trip kali nie…Syaza yang aturkan dengan kawan2 dia…
Keja aku just booking tiket ke Universal Studio dgn bas untuk ke sana ja…

Ok, Syaza dgn Annur sampai…
Mula la jejak kami pusing2 Singapore…
Hari ni kita tak pegi jalan teruk2 pun…
Just pusing2 kat area Chinatown ja…
Sebabnya…kami semua mengendong beg…
Jadi tenaga nak berjalan tu dah makin kurang…
So, kita decide…jalan2 tengok bangunan ja untuk hari nie…

Daripada Singapore, kami amik bas balik ke Johor…
Kami stay umah Ryda…semua cukup lengkap…
Alhamdulillah….budget sewa hotel dgn transportation dapat dikurangkan sikit…
Sebelum balik umah, kami singgah Hypermarket…
Beli nugget, sosej dan sebagainya untuk buat bekal ke Singapore esok dan lusa…
Travel dengan student2 ni…memang budget kena control sikit…



Day 2…
Hari nie aktiviti kami berpecah dua…
Ryda dgn Annur kat Johor…
Aku dgn Syaza ke Universal Studio Singapore (USS)…
Sebabkan aktiviti nie kami berdua ja…so, booking terus bas untuk ke USS…
Takyah susah2 nak fikir…
Pegi balik ada dah bas yang tunggu…
Cuma kena ikut masa yang ditetapkan…kalau tak kena tinggal….

Tiket USS kami dah beli siap, so takpayah susah2 nak ke kaunter tiket lagi…
Just print out n bagi kat org yg jaga pintu masuk tu…
Pastu…pusing la dalam USS tu sampai muntah…
Main la game berapa byk kali pun…
Yang penting kena gigih beratur…
Tapi, kalau rasa nak senang…pegi ja SINGLE RIDER…
Memang cepat ja masuk…

Aku dgn Syaza…tukar2 ja masuk…
Sebab beg takdak org jaga…
Jadi memang sah2 kami kena naik ikut Single Rider….
Semua game kami naik…kecuali game yg untuk budak2 tu la…
Game yang best kami repeat naik lagi sampai puas…
Bila lapar….cari tempat dan bukak bekal yang kami bawak…
Kat sini ada tempat untuk refill air minum…
Korang kena bawak botol ja…jimat la sikit...takyah beli air dah…
Malas nak citer banyak…tengok ja la gambar…
Yang penting memang best…enjoy sgt!!!



Day 3…
Kami semua ke Singapore…hari nie hari meronda…
Jugak hari untuk shopping…
Antara tempat yang kami pegi…

Patung Merlion dan Esplanade.
Bugis Street.
Orchard Road.
Marina Bay Sands.
Gardens by The Bay.
Sentosa Island.




Day 4…
Hari untuk pulang ke pangkal jalan…
Tapi sebelum nak fly balik…
Kena la jejak dulu Johor Premium Outlets (JPO)…
Dah alang2…meh la tengok apa menarik…
Ada jugakla beberapa barang yg kami beli…
Hanya yang sesuai dengan budget yang ada…
Gambar kat JPO takde…sebab sibuk shopping…


Last sekali...tengok gambar ja ya...
Aku malas nak edit masuk ikut turutan...
Korang tengok je sudah la ya...
Musim pemalas aku dah datang, memang takleh buat apa....



Tiket flight aku...
Sensorang daripada Penang ke Singapore...
Syaza tunggu aku kat sana...




Mama abah antar naik flight...kat Penang Airport...




Airport Changi Singapore...sensorang ja aku jalan...
Pandang kiri pandang kanan...


Chinatown Street...




Jalan-jalan kat sini dulu...




Nie citer hari ke 3...
Gardens By The Bay


























Puas hati betul la dapat berjalan kat sini...
Walaupun penat...tapi memang sangat2 menikmati keindahan...




Gambar2 kat bawah ni hari kami explore USS Singapore...
Duduk dalam tu dari pagi sampai la petang...
Memang puas hati...





















































Ok.. tu jer percutian kami ke Singapore...
Alhamdulillah dapat merasa jugak pijak bumi Singapore...
Thanks jugak pada adik aku dgn kengkawan dia...
Banyak guide kami dan redah merata2 tempat menarik...
Hasilnya...memang berbaloi-baloi...




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~