Friday, 30 August 2013

RESIPI PUDING TRIFLE...HASIL AIR TANGAN SENDIRI....

Ok...ari nie nak bagi resipi...
Ewahhhh...macam la rajin benar masuk dapur...
Sebab aku dah try buat sendiri...so, boleh lah nak sharing maring...
Sebut pasal puding...
Telan air lior aku...terbayang keenakan puding trifle nie...
1st time buat...dan Alhamdulillah menjadi...


Bahan2 yang diperlukan :
cake butter
tepung kastad
gula
jelly powder (suka ati nak perisa apa pun)
susu cair
fruit cocktail (kalu nak tukar pakai buah peach ke buah nanas pun boleh)


Potong kek kecil2...susun sampai penuh...
nasihat aku jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis...
agak2 dalam 1 ruas jari tu paling cantik la...


Susun la ikut suka hati...yang pasti kena penuh...pastu...kalu korang nak nampak cantik...berangan konon boleh skodeng ikut luar...pakai la mangkuk kaca jernih macam aku pakai nie....


Bila dah cantik korang susun macam kat atas tu...Bukak tin cocktail tu...amik air cocktail tu pakai sudu..tuang atas kek tu...Sebab aku suh pakai sudu....sebab kalu korang tuang terus....kang nanti banjir habis kek tu...
Make sure keseluruhan kek tu korang dah renjis dengan air cocktail...
Motip nyer untuk melembutkan kek...dan jugak nak bagi serasi dengan adunan kastad tu nanti...


Pastu ambil periuk besar skit. masukkan susu cair dan 4-5 sudu gula...
Kalu suka manis, letak la 5 sudu...mama xbrape suka manis sgt, so aku kurangkan skit...
Susu dengan gula tu masak atas api yang kecil....
Pastikan korang kacau adunan tu....jangan plak tinggal cam gitu atas dapur...


Sambil2 dok ngacau susu atas dapur tu...ambil mangkuk, masukkan 5 sudu tepung kastad...bancuhkan dengan air...ukuran air tu, sama dengan 1 tin susu cair tadi.  


 Pastikan tepung tu larut sepenuhnya.


Bila susu dengan gula tadi dah menggelegak, slowkan api dan boleh masukkan bancuhan tepung kastad tu...


Lepas dah masukkan tepung kastad tadi...xde harapan dah korang nak tinggalkan periuk tu...
Silalah kacau adunan tu dengan api sederhana...
Macamana nak tau adunan tu dah masak???
Senang jer...bila dah masak, adunan tu akan meletup buih bunyi pop popp camgitu...


Kemudian, bolehla tuang ke atas susunan kek tu...
Suka diingatkan, kastad nie cepat keras, jadi bila dah tutup api, cepat2 tuang ke atas kek tu...


 Make sure tutup kek tu...ketebalan kastad tu...ikut suka korang... aku buat 2 bekas...so kena pandai2 la balance...Pastu korang golek2 sikit bekas tu...bagi dia rata ke semua bahagian...


Pastu, buah-buahan cocktail tu boleh taburkan atas lapisan kastad tu...
Tekan sikit bagi masuk dalam  lapisan kastad tu...


Pastu, amik periuk...kita nak masak jelly powder tu dengan air...
Sukatan air tu ikut jer macam kat belakang kotak jelly tu...
Api sederhana saja...


Bila dah menggelegak, tutup api....biarkan dalam masa 3 minit dulu...


Then, tuangkan perlahan2 ke atas kastad tadi...
Sama jugak...korang kena pandai2 agak ketebalannyer...


Make sure jelly tu korang tuang bagi tutup keseluruhan kastad tadi...


Haaaahhh...tu gunanya mangkuk jernih camni...
Kan boleh skodeng tengok rupa puding korang buat dari sisi tepi....




Siap sudah puding trifle aku...
Tunggu sejuk, pastu boleh la masukkan dalam peti sejuk...
Makan sejuk2...sedap ni!!!!....

Memang bikin terlior la....

Sebagai penutup...aku akhiri dengan pantun 2 kerat....

Naik basikal berlumba-lumba,
Selamat mencuba...





THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~