Saturday, 16 November 2013

JOM KITA MASAK...RESIPI APAM TEPUNG GANDUM SIMPLE...

Ari nie  aku terlebih rajin...Memandangkan mama xdak kat umah...

Aku amik alih sepenuhnya dapur...

So, boleh jerit laju2...Ini dapur, beta yang punya!!!!!!!!!

Sangat lah poyo....kan???



Well...alangkah indah ada dapur sendiri...

Walaupun aku nie bukan kaki memasak sangat2, 

tapi nikmat kalau masak sendiri tu terasa puas.... 

Dapur aku nanti kena pasang kipas...

 Aku elergik masak panas2 nih!!! Xsanggup aku siang ikan 

sambil berpeluh2...Hoi, terus rasa nak 

heret ikan tu sekali pi duduk bawah kipas...Yang nie wajib 

aku  masukkan dalam list untuk renovate umah....



Berbalik cerita asal...keje aku, memasak jer dari semalam... 

Tapi kita review pelan2 yer...Seperti biasa, aturan entri 

harus carca merba... Maklumlah aku 

nie, bukan kaki ikut rules sangat2....

Untuk minim petang nie, aku buatkan Apam Tepung 

Gandum...Warna hijau yer....

Sapa xsuka ijau, sila main jauh2 yer....



Disebabkan apam yang aku buat tu menjadi, 

marilah aku kongsikan bersama resipinyer. 

 Plus, aku pun nak simpan jugak cara buat nie...

Sok lusa, mana tau kot2 dah hilang ingatan...

Jadi cara paling bagus...

Simpan jer la kat dalam blog sendiri.... 

Resipi nie, serius simple, 

sebab aku nie kategori xsuka nak buat resipi yang payah 

nak cari barang....Jadi, aku 

punyer target, simple, mudah, tak banyak cekadak....




RESIPI APAM TEPUNG GANDUM VERSI SIMPLE 

3 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan gula putih

2 cawan air

1 paket Mauripan (11gram punyer)

1 cawan air suam

Pewarna ikut citarasa sendiri (aku pilih ijau)



CARA-CARANYA

1. Masukkan 3 cawan tepung gandum dan 1 1/2 cawan gula, gaul bersama dan ketepikan.

2. Larutkan Mauripan tu ke dalam 1 cawan air suam, pastikan larut sepenuhnya.

3. Kemudian tuangkan bancuhan No . 2 di atas ke dalam adunan No. 1.

4. Gaulkan perlahan2, kemudian masukkan 2 cawan air 

sedikit demi sedikit, gaul sehingga aduan rata dan kelihatan

 seperti gambar di bawah. 

5. Masukkan pewarna pilihan 1 sudu kecil.



nota : adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair...


6. Biarkan di dalam bekas selama lebih kurang 2 jam. Adunan akan mengembang dengan 

sendirinya.

6. Selepas diperam selama 2 jam, letakkan pengukus di atas dapur, biarkan sehingga air 

pengukus menggelegak kemudian, baru masukkan adunan tersebut untuk dikukus dalam 

tempoh 30 minit. 




8. Selepas 30 minit, boleh dihidangkan bersama kelapa parut.



Taraaaaa.....siap sedia untuk dimakan...


Ok, itu jer resipi yang aku nak kongsi untuk hari nie...

Len kali kalu aku rajin, aku 'hapdet' lagi resipi lain....

Tapi...yang penting, simple, mudah dan tak banyak cekadakkkk!!!!!




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~