Friday, 30 September 2016

I CAME, I SAW, I CONQUERED : YOGYAKARTA 2016 ~ DAY 2...



Bangun pagi nie...rasa wowww sangat...
Pusing kiri pusing kanan...owh, bukan katil bilik tidoq aku rupanya...
Then, baru la sedar diri... aku tengah bercuti rupanya...
Bangun pagi siap mandi...terus gegas turun breakfast...
Time bercuti nie...aku rasa nikmat betoi la dapat breakfast lama2...
Duduk makan dengan tenang, kunyah makanan slow2...
Memang best la...susah nak explain feeling tu...


Supir kami, Ari sampai waktu kami tengah breakfast...
Sempat lagi dia berpesan supaya kami makan lebih sikit...
Katanya aktiviti kami di hari ke 2 nie perlukan sedikit tenaga...
Permulaan aktiviti kami... lawatan ke Pusat kerajinan Perak Kotagede.


Sedikit info tentang tempat nie :
Kotagede adalah nama sebuah wilayah di Yogyakarta yang sebahagian besar penduduknya
bekerja sebagai tukang Perak. disini kita akan melihat barang kerajinan Perak asli Kotagede seperti cincin, kalung, gelang loket, dan juga beberapa hiasan seperti miniatur kereta kuda, basikal, dan lain sebagainya.









Lawatan seterusnya, kami teruskan ke tempat jual coklat...


Sedikit info tentang tempat nie :
Selain perak, kotagede juga mempunyai coklat yang mempunyai cita rasa tersendiri. Coklat yang dijual mempunyai rasa yang agak pahit layaknya coklat asli, namun tetap saja membuat ketagihan. Harganya berbeza-beza mulai dari Rp 15.000 hingga beratus-ratus ribu rupiah. Sesuai sebagai buah tangan (oleh-oleh).

Selepas makan tengahari, kami teruskan aktiviti ke Gunung Merapi.

Ini antara ativiti yang ditunggu-tunggu...

Rupanya nak ke Gunung Merapi nie pun challenging...
Kena naik jeep hokay...
Jalan nak masuk pun ke dalam pun berbatu-batu...berliku2...
Kesan lahar meletus tu memang kelihatan di merata tempat...
















Gambar kat bawah nie kesan selepas letusan Gunung Merapi....
Penduduk situ kutip dan buat satu tempat macam Muzium...
Untuk letakkan semua barang2 nie...























































Dibelakang kami tu adalah Gunung Merapi...
Tak bole nak capture Gunung Merapi dengan sharp...
Ini ja la yang dapat.... 
Maka redha ja la...
























Tengok gambar sebelum dan selepas...
Sedih sangat....



 Cerita day 2 nie ada sambungan lagi...
Tapi sebab nanti gambar akan jadi maha banyak...
So, aku decide...berhenti setakat ini dulu...
Later, aku sambung dengan cerita Candi Borobudur...



Ok....bye... :)








THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~