Sunday, 20 March 2016

TRIP PULAU PERHENTIAN - PART 2....



sambungan daripada Part 1...alkisah Pulau Perhentian


Kita sambung balik Part 2...kisah Pulau Perhentian...
Sepatutnya percutian kami nie 4h3m ja...
Tapi sebabkan hari ke-2 tu tak dapat ke sana...
Jadi terpaksa la kami, extend cuti kami...
Dalam group kami ni...yang apply cuti ngam2 hanyalah Zally dan Shah...
Tapi bila dah darurat camnih...
Semua terpaksa rela extend jugak cuti...
Perhentian punya pasai...terpaksa la...


Day 3rd... Awai2 pagi dah bangun...
Zally kui 5 dia dah bangun...
Aku tak tau la mamat tu excited ka atau dia memang tak leh tidoq...
Tapi yang pasti 6.35 pagi, kami dah tercegat kat Jeti Kuala Besut...
Nampak sangat bersemangat...
Kali nie, kami terus masuk dan tunggu kat area bot2...
Apa jadi pun...kami tetap tak berganjak dari situ....
Breakfast pun kami tapaw makan kat situ...
Orang lalu lalang pun kami dah tak heran...
Yang penting kami dapat pi Pulau Perhentian jugak2...


Tapi honestly cakap....makin lama kami lepak kat situ...
Macam2 kami dengar...ya la kat situ kan ramai tekong bawak bot...
Tapi ada satu ‘mangkuk’ ni...ayat dia memang jahat sungguh...
Aku tau la memang ombak kuat...
Tapi tak payah la nak menakutkan pelancong2 yang nak pi ke seberang sana...
‘Mangkuk’ tu sembang dengan Mar and Shah...
Aku dengar ja dari belakang...
Dia cakap...'tak payah pi la...Kuala ni tak makan orang lagi tahun ni'...
Aku dengar ja...aku teruih blah...
Sebelum aku karate ‘mangkuk’ tu kat situ jugak...baik aku blah...
Perlu ka nak cakap camtu...perlu ka nak takut2kan org camtu...


Dari jauh aku tengok ja kelaku Mar dengan Shah...
Aku dah agak depa akan termakan dengan kata2 ‘mangkuk’ tu...
Sebelum tu...aku pi kat Zally...aku tanya dia directly...
"Are u with me?...are u going with me?"...
Bila dia jawab ‘of course’...
Baru lega sikit hati aku...
Bukan apa...aku takut aku ja yang syok sendiri...
Sedangkan kawan2 yg lain dah kecut perut...
Dah ada intention tak mau pi...


Pastu Nizam datang kat aku...
‘Kak Ida ok tak....betui ka nak pi jugak ni?’
Aku jawab...’akak tetap nak pi jugak...kecuali kalau Jabatan Laut keluarkan arahan tak boleh pi’
Then Nizam bagitau aku...abang agent kami tu kata...keadaan camni biasa ja...
Memang ombak kuat tapi tak la sampai membahayakan...
Dia pun akan temankan kami ke seberang sana...
Dan takkan dia sendiri nak merisikokan nyawa dia sendirikan?...
Aku tau..Nizam cuma nak tau samaada aku ok atau pun tidak...
Aku cakap kat Nizam...yang perlu dia beri perhatian sekarang...
Mar dan Shah...sebab aku nampak depa dok buat komplot dari jauh...
Komplot takmau pi...hasil termakan dengan kata2 'mangkuk' nan sekoq tu...


Waktu aku tengah bersantai atas feri...
Shah mai kat aku...
Ayat pertama keluar dari mulut dia....
'Aku tak seyh gi'...
Dalam hati aku...ada jugak nak sekeh pala mamat nie...
Aku cuma cakap kat dia...'jangan nak ngada2 sgt'...
Kalau nak pi...semua kena pi...
Takdaknya sekerat pi sekerat tinggai...
Pastu...aku buat tak tau ja kat dia...
Malas nak layan gila dia tu....


Pada aku...apa yg meyakinkan aku ialah...
Kami akan pi ke seberang sana dengan menggunakan feri besar...
Dan bukannya bot kecik macam sebelum-sebelum nie...
Dan lagi meyakinkan, feri tu pun dah selamat sampai membawa pelancong2 dari seberang sana...
Zally suh aku tanya sorang brother tu...
Pengalaman dia naik feri dari seberang sana...
Aku tanya...dan brother tu bagi jawapan..ok ja...
Pastu aku tgk ada ramai budak2 kluaq dari feri tu...
Aku tgk depa steady ja...
Budak2 pun berani...takkan la kita hat tua ni tak berani...


Aku pun tak tau apa Nizam dah sekolahkan bini dia...
Tapi pastu Mar pun elok ja naik dok dalam feri besar dengan aku...
Kami lebih banyak perhatikan orang...
Terus terang cakap, hati aku pun ada cuak jugak...
Nak kata kental sangat tu tak la jugak...
Kalau kena hambat dengan kakitangan Jabatan Laut kecut jugak la...
Tapi...dah dasar degil dan keras kepala tak bertempat....
Sanggup buka spec mata hitam...berlakon konon2 pekerja kat seberang sana...
Semuanya sanggup...gara2 nak pi Pulau Perhentian jugak2...


Dugaan demi dugaan datang lagi....
Waktu menunggu feri besar tu nak jalan...
Kakitangan Jabatan Laut datang dan hambat semua yang ada keluar dari situ...
Si Zally pun siap dah nak angkat beg blah dari situ...
Aku, Mar dengan Nizam...duduk diam ja dalam feri...
Awai2 lagi kami buat2 tak tau...buat2 tak dengar...
Pastu Mar bisik kat aku...suruh pi ceghita kat Zally...
Apa yang patut dan tak patut dibuat....


PA pun apa lagi....laju ja aku bangkit dan pi duduk kat Zally & Boy...
Aku cakap kat depa...
Bole tak, dok ja dalam feri ni diam2...jangan jalan sana jalan sini...
Jangan sembang dengan orang putih tu...
Buat2 ja macam kita ni pekerja kat Perhentian nun...
Settled aku tazkirahkan depa...


Pastu dalam 20 minit camtu...
Aku dengar bunyi enjin feri....
Time tu aku dah tersenyum....
Tengok pulak...semua yang ada dlm feri tu masing2 sibuk pakai life jacket....
Apa lagi tunggu...pakai la kami pun....


Jeng...jeng...jeng....
Feri kami mula meninggalkan Jeti Kuala Besut....
Dalam hati...tak berhenti aku ucap syukur....
Tengok muka kawan2 yg lain....
Rasa lega sangat....



Cabaran dan dugaan belum berakhir lagi...
Seriously...memang ombak kuat sangat....
Sib baik sebelum tu aku dah suruh geng2 aku ni makan ubat muntah...
Memang tak sia2....
Untuk melepasi kuala tu...ombak kuat sangat....
Bayangkan la....ayaq laut naik sampai atas tingkap feri....
Tekong yang bawak feri kami tu pun nampak memang bersungguh mengawal streng...
Waktu nie memang scary la jugak....
Tapi yang paling scary...bila aku kalih tengok muka Zally dengan Shah....
Fuyoooo....merah muka masing2....
Boy aku tak risau sangat...sebab aku rasa dia akan ok...
Budak hyperactive macam Boy tu tak dak apa yg dia nak takut....
Shah plak....bila feri merempuh ombak kuat....lagi kuat dia pegang kerusi...
Gaya dah rupa macam nak naik roller coster ja aku tengok....
Bila aku pusing tengok ke kiri....aku tengok Zally dok pegang kerusi jugak....
Walaupun Boy berkali kacau dia suh lepas kan tangan....
Dia buat tak tau ja kat Boy....
Tetap jugak pegang kerusi...
Abang agent kami tu pun siap cakap kat aku...
Muka Zally berubah merah....
Aku curi2 tangkap gambar muka cuak depa...
Hahahhaha....serious bukan selalu bole tgk depa dalam situasi camtu....




Muka cuak gila....serious lawak !!!




Konon macam ok la tu.... hihihihiiii



Tengok tangan Shah...mana ada dia pernah lepas pun dari pegang kerusi tu...




Sepatutnya hanya 45 minit ja nak ke Perhentian...
Tapi disebabkan ombak kuat....makan masa sikit....
Takpa la...asalkan bole jejak Perhentian...
Aku takkan quiry berapa lama amik masa untuk sampai....
Yang penting....mesti sampai....



Gambar sesampainya kami di Pulau Perhentian...
Kata orang...gambar wajib la...



Feri besar ni hantar kami sampai ke Pulau Perhentian Kecil ja....
Dari situ kami akan kena naik bot ke tempat penginapan kami....
Akhirnya....sampai jugak kami yang degil2 nie ke Pulau Perhentian....
Excited sangat...
Dari atas bot dah nampak cantik ja chalet2 di kawasan kami akan duduk ni...
Alhamdulillah...berjaya jugak sampai ke  Fauna Beach Chalet....
Betoi kata Mar....biliknya memang mengadap laut...



Kat sini la tempat kami menginap sepanjang 3h2m...




Chalet aku untuk 3h2m....
Betul2 mangadap laut...





SubhanAllah...permandangan daripada bilik aku...




Area kawasan tempat penginapan kami....



Dugaan demi dugaan berjaya diharungi....
Aku rasa macam masuk Explore Race pulak...
Tapi dugaan nan 1 nie....
Bole buat aku gila sikit....
Bole dalam banyak2 area...kat area tempat kami duduk ni Maxis line sangat teruk....
Amik gambaq beria tapi tak bole upload....
Huarrghhhhh........nak nanges.... 
Wifi pun tak dak....bole harap tengok ja la handphone aku tu....
Harap gambar ja bersepah...langsung tak leh upload...
Last2 boh dalam blog ni ja la...




























Ok...misi seterusnya nak tawan Kincir Angin...
Tapi kena tunggu next episod ya....
Adios Amigos....




















THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~