Friday, 9 May 2014

TRIP KE LUMUT...PART 2..

Semalam dah janji...ari nie kena la sambung yer...
Bagi yang belum baca, episod perjalanan terdahulu, click jer link kat bawah ni....


Sepatutnya check in kul 2 ptg...tapi aunty receptionist nie bagi kami check in awal...
So, dapat la rehat kejap...
Pastu...kami keluar balik...
Kami ada 4 checklist yang kena buat bila sampai cni...
Nak tau ke???
Ok...la...aku share jer la...
    

1. AEON Seri Manjung
2. MAIN AIR KAT PANTAI
3. MAKAN IKAN SIAKAP
4. MAKAN ROJAK MANJUNG



Sebelum keluar, kena la tayang muka kami...
Muka suci murni gitu....










Checklist kami biasa2 jer..xde la yang bukan2 sangat pun...
So, tempat pertama yg kami tuju AEON Seri Manjung...
Nieda awal2 lagi dah highlight kat aku...
Member2 dia cakap AEON Manjung nie memang best...
So, benda pertama aku tanya dia...dalam tu ada VINCCI ker???
Selamber kodok minah tu cakap....ada...mesti la ada....
Tapi......sampai sudah nan hado VINCCI!!!!!!
Kami explore every shop...tapi langsung xde yang mampu menarik perhatian...
Indah khabar dari rupa!!! (ayat Nieda!!!!)
Moh ler cepat2 keluar dari AEON nie...

Checklist pertama...AEON Seri Manjung ...done!!!


Petang2 camni lepak tepi pantai pun syok...
Jom la kita ke Pantai Teluk Batik...
Dapat main pasir...rendam2 kaki pun cukup la...
Kalu ikut aku...mau ja mandi laut...
Tapi trip nie singkat sangat...



Nampak ada orang jual ais krim...
Jom la jadi budak2...makan ais krim...
Sambil2 tu jenjalan menikmati keindahan pantai...
Boleh tahan ramai jugak la orang...
Penuh jer sepanjang pantai....







Kanak2 ribena sibuk nak makan ais krim...




Tengah asyik dok makan ais krim...
Tetiba datang 1 group nie...
Makcik dan anak beranak nyer...
Diaorang pakat nak naik bot... pusing2 kat laut...
Tetiba datang idea gila aku... Jom la ikut makcik nie...
Aku pun direct jer buat muka xmalu....'makcik, boleh xkami nak join skali...kami 2 orang ja'...
Dalam kepala aku dok pikiaq best tu....plus murah pulak tu...sorang RM5 jer...
Nieda dah sound...jangan nk merepek!!!
Tapi aku buat derk jer...
Saja jer ajak dia naik bot...aku kan excited kalu bab2 pusing2 naik bot nie...
Sekali dengan redho nyer dia pun bangun....
Aku dah menjerit yeayyyyyy dalam hati....




Nampak makcik yang pakai tudung dan baju ungu belakang tu...
Makcik tu la yg berbesar hati bagi kami tumpang sekaki...
Terima kasih makcik....
Muka suka aku nampak terserlah di situ!!!
Nieda plak terpaksa redho jer la dengan hajat aku nie....




Aku kalu bab2 naik bot nie..memang teruja...
Last time naik bot masa Trip Krabi Phuket last Disember...
TQ my dear Nieda sbb setuju nak temankan aku naik bot....
Next time kita buat lagi yer perkara terkejut tergempak camnih yer!!!

Pas settle naik bot...
Amik kesempatan la basahkan kaki main air laut....
Xlama pun, sebab dah dekat nak Maghrib...
Bergerak la balik ke hotel semula...

Checklist kedua...MAIN AIR KAT PANTAI ...done!!!
Siap naik bot lagi...Kau hadaaa???

Malam...kami lepak kat hotel...
Makan bubur yang tapau petang tadi...
Siap tido se'round'...
Dalam kul 11...Nieda tanya...apa aktiviti kita malam nih...
Bincang punya bincang...jom la kita kuaq makan ikan siakap...
Kami nie, kalu trip..mesti makan2 xberenti2...
Aku pun xtau la....bila berdua nie banyak ja autakareee...
Makan macam membela...hahahahaa....



Nie kedai makan yang kami terjah...
Kalu nak ke Lumut, sebelum selekoh nak masuk ke Teluk Batik...
Kedai sebelah kiri...boleh nampak dari jalan besar...




Menu kami utk malam tu...
Ikan siakap mengikut checklist....masak 3 rasa...kasi goreng rangup...request by Nieda...
Telur dadar, sotong goreng tepung yang best... kerabu campur...nasi putih 2...




Ikan tu memang best tapi kurang garam...sedikit spoil di situ!!!
Tapi licin jugak la sudahnya!!!


Apapun... Checklist ketiga...MAKAN IKAN SIAKAP ...done!!!


Ok...dah kenyang makan...
Apa lagi..balik hotel cari bantai dengan katil la...
Bila berdua nie...pantang kalau xbertekak manja...
Tau pasal isu apa???
Isu pasai aircond jer pun...
Sorang xleh tdo dalam keadaan panas...sorang lagi xleh tdo dalam keadaan terlalu sejuk...
Dalam hotel dok lawan...sorang dok penaik suhu...sorang dok peturun suhu...
Nasib hang la aircond oiii....

Checklist seterusnya Rojak Manjung...
Hari last kami kat sana...
Breakfast pagi kat kedai mamak sudah.....
Sebelum balik, jom la kita pekena Rojak Manjung...
Bagi menyelesaikan checklist Trip Lumut nie...
Rojak Manjung nie gila famous waktu aku dok study kat UiTM Seri Manjung dulu...
Dalam zaman tahun 1999 ke 2001 camtu...
Tahun 2014, aku datang balik untuk mengenang zaman dolu2...
Kenang la sangat.... bila sampai makanan depan mata...
Terus ko ngap aje kan...mana de masa nak kenang2...




Kedai baru sekarang senang nak cari...
Berdepan jer dengan The Store Sitiawan...




Mee rebus...
Ok la..tapi aku lagi prefer Rojak Manjung...





Yes...ini yang aku tunggu2...
Ramai betul orang kat kedai ni...
Nak makan nasi berlauk pun banyak pilihan...
Memula kami pilih Set 3...tapi tetiba makcik tokey kedai nie cakap...
Banyak sangat tu dik oii...
Set 3 tu untuk makan 3 hingga 4 orang...
Atas nasihat makcik tu, kami amik Set 2 jer la...
Bezanya dari segi kuantiti jer pun...
Sib baik la jugak...set nie pun dah naik sengkak perut aku makan...

Ok...sekarang consider done untuk Checklist no. 4 - ROJAK MANJUNG!!!!!!

Yeayyyyy....semua complete checklist kami...
Pasni boleh la bergerak balik ke Taiping dengan senang hati...
Tapi kalau dah kaki merayap tu...memang xdo nyer nak balik awal...
Ada lagi agenda yg tak masuk senarai...
Nak tau ke mana???
Ok...sila bersabar...
Next chapter aku sambung yer...
Banyak dah cerita nih...
Sudah2...sudah.....nak pi rehat jap...

~ Adios Amigos ~







THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~