Sunday, 31 July 2016

ISU PTPTN DAN POTONGAN DALAM PAYSLIP....



Dari awal tahun ari tu…
Sebelum aku masuk kursus Intensif kat USM….
Aku sibuk uruskan pasai PTPTN….
Kebetulan time tu ada offer daripada PTPTN untuk penyelesaian UJRAH…
So, mmg tak tunggu lama…aku dengan Lin cepat2 pi settle…


Aku bukan apa…aku risau nnti takut kena blacklist tak leh pi obersi…
Yang tu paling aku tak leh blah….
Boleh naik meroyan aku bila kenangkan hakikat takleh melangkah jauh….


Beria la aku siapkan dan lengkapkan dokumen yang macam depa nak…
Konon dalam tempoh 3 bulan bole siap potongan dalam payslip…
Huhhhh…lepas aku pi buat aduan baru la kalut nak potong…
Kadang aku tak paham….orang yg beria suh potong dalam payslip…
Hangpa takmo potong…buat lambat2…
Hat orang yang tak sempat nak keja lagi…
Hangpa dah ligan bagi surat mandatory bagai….


Aku mengamuk gak la hari tu…
Aku cakap…kalau next month tak dak lagi…
Saya nk loncat naik ataih meja pegawai yg uruskan borang saya tu…
Janji 3 bulan..nie sampai dah aku naik mengadu berkali2 pulak…
Ingat aku byk masa sgt nak naik turun pejabat hgpa…


Akhirnya…selepas penat lelah…
Ini hasilnya….




Potongan aku sikit ja…sebab aku dah byr sejak aku start keja lagi…
Sepatutnya potongan aku RM85 ja…tapi aku kasi genap ja RM100…
Potong la sampai habih….
Jangan kacau aku pi obersi sudah….
Haahahahaha….





Nie la sebab yang aku naik hantu sgt...
Sebab depa lewat buat potongan dalam payslip...
Aku kena pi bayar sendiri...
Aku malaih nak wang wit wang wit pi bayar kat kaunter depa...
Ingat semua orang ada masa ka....
Tu sebab la aku suh potong cepat2....
Paih tu hantaq penghargaan la konon sebab buat bayaran...
Aku sedaq la aku berhutang...
Tapi aku memang nak bayar pun...
Hangpa yg lembap nak key in data tu pasaipa....


Ok..tu ja bebelan aku...
Nasihat aku...sapa yang ada hutang dengan PTPTN tu...pi la bayar...
Kalau tak berkemampuan...
Depa ni masih ada budi bicara...
Pi jumpa pegawai depa..bincang elok2...
Dulu waktu nak pinjam...elok ja depa bagi kan...
So kita pun kena la elok bayar balik...
Untuk kemudahan anak2 kita jugak di masa depan....
Beringat lah naaaa....


-----@@      @@-----





THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~