Saturday, 29 June 2013

HOOORAYYYYY...EXAM DAH ABIS...

Assalamualaikum...

Minta maaf banyak2 yer...Sibuk bebenar aku nie last week...
Bagi yang xtau aku sibuk pasai apa...Sila la korang jenguk ke S.I.N.I ... 
Habis sudah hazab aku menghadapi exam KPSL...
Actually, nie 1st time aku amik exam nie...
Sebelum2 nie, aku rasa malas nak pi amik...
Tapi tahun nie...tah hantu apa merasuk otak aku suh apply exam nie...

Dipendekkan cerita, aku xamik transport jabatan...
Biar aku susah...asalkan hati aku xsakit dengan perangai2 jebon kat ofis lama aku tu...
Untuk 1st day, aku drive sendiri ke tempat exam aku di Institut Teknologi Perak, Ipoh...
2nd day, aku pi dengan Miza, my ex-housemate...
And for the last day, aku tumpang kak Izan dengan Kak Ton, my ex-ofismates...

Untuk semua paper, aku boleh jawab seperti yang diminta...
Cuma xpasti jawapan yang aku bagi tu betul ke salah...
Yang pasti, memang xsempat nak panggung kepala...dan tangan sampai penat menyalin jawapan.....
Owhhh....lupa nak mention, exam KPSL nie boleh refer buku yer...
Bawak la sebanyak mana buku yang korang nak...
Tapi make sure buku yang betul dan telah di tagged untuk menyenangkan kerja-kerja anda menyalin jawapan yer...

Nie aku saja nak tayang kat korang paper exam aku yang warna warni nih...
Hahhh...nengok la korang...


Bukti aku dah selamat menghadiri exam dan dah boleh jerit....

HHHHHHOOOORRRRAAAYYYYYYYYY!!!!!!!


EXAM DAH ABIS!!!..


So, kita tunggu keputusan keluar ajer yer...
Kalau lulus.... ALHAMDULILLAH...
Kalu x lulus, get ready untuk repeat again tahun depan....



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Saturday, 22 June 2013

BUZY SANGAT NIE....OWHHH EXAM!!!

Assalamualaikum...

2 minggu nie, sibuk benar aku...
Owhh...bukan sebab part time job...
Tapi...sebab nie.......


Exam KPSL...
Maklumlah, orang lain dah buat revision awal berbulan-bulan...
Aku plak, baru la terhegeh-hegeh nak membaca...
So, sendiri mau ingat la kan???

Ok, xleh membebel banyak...
Ada banyak lagi nak kena buat ulangkaji nie...

Wish me luck!!!!





THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Tuesday, 18 June 2013

RINDU KAT DANIAL...


Pagi nie, tetiba rasa rindu kat budak nie...
Danial a.k.a Ottomen...

Hope to see u soon, Adik!!!!



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Monday, 17 June 2013

UCUK SAYANG DAH SELAMAT BERSEMADI......

Assalamualaikum...

Minggu lepas, wall fb aku penuh citer pasal UCUK...
Untuk pemahaman lanjut...Biar aku mula bercerita dari awal....


9 Jun 2013....Ucuk masih normal...Sihat, aktif dan manja seperti biasa...
Petang-petang, aku suka bawak Ucuk, Oya dan Cherry main-main atas tanah...
Tujuannya, sebab nak beri kebebasan untuk diaorang melompat, mencari makan sendiri...
Dalam diaorang 3 beradik...Ucuk yang paling kecik...
Sebab tu aku lebih beri perhatian pada Ucuk...


Ucuk dgn Oya suka betul kalu dilepaskan atas rumput...
Tapi diaorang xde la merayap atau melompat jauh2...
Moralnyer, senang la nak jaga diaorang nih...


12 Jun 2013 - abah sms bagitau...Berita sedih...
Ucuk kena serang dengan binatang liar dari bawah sangkar dia...
Kata abah, sebelah kaki patah, sebelah kaki putus terus...
Time tu, aku rasa sedih sangat...
Rasa macam nak lari balik time tu jugak...
Tapi aku ada tanggungjawab lain...
Kenala bersabar sampai hari Jumaat jugak...


14 Jun 2013 - Aku minta balik awal...
Pas tengahari jer, aku terus pecut balik kampung...
Xsabar nak tengok Ucuk...
Aku tipon abah, suruh siapkan bekas nak bawak Ucuk pi jumpa veterinar...
2.45 ptg, aku bawak Ucuk, Oya dan Cherry pi jumpa Veterinar...
Takut diaorg ada jangkitan..
Penolong Pegawai Veterinar tu cakap...Oya dan Cherry ok, cuma luka sikit2 jer..
So, dia ada bekalkan ubat...
Untuk Ucuk plak...Dia cakap, dah xboleh nak buat apa dah...
Sebab tulang yg patah tu pun xboleh nak buang...
Sebab, bagi anak arnab, diaorang nie xkuat semangat macam kucing...
Takut bila buang, nanti ada pendarahan yang boleh mengakibatkan kematian...
Jadi, aku decide biarkan jer la...
Kalau panjang umur, dah besar nanti baru buang kaki tu...
Untuk Ucuk, disarankan untuk diberikan susu...


15 Jun 2013 - Pagi tu aku bangun awal nak susukan Ucuk...
Tapi pagi tu dia dah xnak lagi minum susu...
Dia pun dah nampak lemah sangat...
Aku terus cakap 'pergi lah Ucuk, kalu itu yang boleh menghilangkan semua sakit Ucuk...'
Aku dah xboleh nak tahan lagi...
Air mata aku dah merambu-rambu...
Aku letakkan dia dalam sangkar, bagi peluang untuk dia berada bersama-sama ibunya...
Biar diaorang tengok keadaan Ucuk yang dah tak bermaya tu...
Aku pulak lari masuk dalam umah...
Menangis kat dalam bilik teresak-esak...
Tak sanggup lagi nak tengok...

Tengahari - Tepat jangkaan aku, Ucuk 'pergi' jugak untuk selamanya...


video

Aku redha, biarkanlah dia pergi agar dia tak terus menanggung kesakitan lagi...
Pergi lah sayang, Mommy izinkan...
Mommy akan merindui Ucuk dan selamanya Mommy sayang Ucuk...
Takkan ada pengganti lain sehebat Ucuk...



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Saturday, 15 June 2013

PERGILAH SAYANG...

Assalamualaikum...

Waktu n3 nie aku tulis...
Ucuk semakin lemah...Susu yang aku bagi pun dah xnak diminum macam selalu...
Dah 2 hari aku asyik kata....'Ucukkk...bertahan yer sayang.....'
Tapi ari nie...aku nak tukar statement aku....
Ucuk sayang....'pergi' la sayang kalau itu yang boleh menghilangkan semua kesakitanmu...
Air mata aku dah merambu-rambu waktu aku taip n3 nie...
Aku sayang dia...tapi aku tak sanggup tengok dia sengsara macam tu...
Lagi tak sanggup tengok dia diam xmo makan, xmo main...x aktif macam selalu...


UCUK...MOMMY SAYANG UCUK SELAMA-LAMANYA!!!


THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Thursday, 13 June 2013

JOM KITA NYANYI SAMA-SAMA!!!

Bila bawak budak kecik jalan2...
Seboleh mungkin kena elakkan diaorang daripada perasaan boring...
Kalau x, diaorang akan keep asking 'bila nak sampai nie?'
Bila dah 10 kali ulang tanya...kita pun rasa nak marah kan???
So, sediakan lah yang patut...
Keluarkan all the gadjet yg dalamnyer sila penuhkan dengan game...

Situasi nie berlaku waktu kami tunggu turn nak naik feri...
Budak kecik tu kami bawak berjalan2 bila time cuti sekolah...
Bila dah lama sangat dalam kereta...
Mood boring pun datang...
So, meh kita layan keboringan tu dengan nyanyi sama2...

video

Selamat terhibur semua....
Chooowwwwww!!!!!!!



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Tuesday, 11 June 2013

JOM MAKAN CUCUQ UDANG!!!

Assalamualaikum...
I'm back!!!!!!!!!!!!
Ok, aku dah terhutang beberapa n3...
Jadi ari nie kita tengok gambar dan citer sikit jer la yer...
Xberapa nak ada masa...so, sebelum tertangguh lagi...
Meh kita layan bersama yer...


Berdepan IPK ni ada 1 street...
Sila la korang terjah...
Kat situ ada makanan2 yg best!!!
Contoh...sila tengok gambar seterusnya!!!!

Haaahhh...nampak tangan BBF aku tu...
Siap thumb up lagi!!!
Maksudnyer...memang sedap la tu...
For me...Cendol nie boleh beat cendol Bismillah yg famous kat Taiping...
Dengan rasanyer...dengan kacangnyer...Memang tip top la...
Rate : 9.5/10

Tengok BFF aku dok pulun makan cendol...
Sampai xpandang kiri kanan dah....

Cucuq udang nie...memang best in town...
Nampak simple..tapi berjaya menawan hati aku n BFF...
We'll repeat this again n again!!!

BFF aku nie...dia memang prefer makan2 kat tempat camnih...
Katanya, gerai2 macam nie la yang sedap...
Kuah dan cucuq udang nie serasi...
Terasa macam xcukup sepinggan!!!


Korang pun boleh try makan kat street nie...betul2 berdepan dengan IPK Pulau Pinang...
Selain tu, ada macam2 lagi menu...tapi waktu kami serbu tempat nie...
Menu yang lain belum siap lagi...
Next time aku update lain...

Until we meet again...
Ccchhhoooowwww!!!!!!!


THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Saturday, 8 June 2013

IMPIAN GEDIK-GEDIK!!!


Sila jangan terkejut yer....
Kali nie aku jamu permandangan indah korang dengan gambar STAR CRUISE....

Well..ini adalah IMPIAN aku!!!!!
Aku nak merasa naik star cruise nie...xpayah la lama2 pun....
1 night pun jadi la...
Teringin nak merasa kehidupan mewah atas Star Cruise nie...
Nampak benar gedik nyer aku...
Tapi xsalah kan kalu kita ada impian sendiri....

InsyaAllah....I will make sure my dream come true!!!!!!



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

Friday, 7 June 2013

LUAHAN HATI....

Ari nie nak luahkan rasa hati jer...
Nie jugak antara punca2 aku xupdate blog....
Bila masalah lalu dibangkit semula...hati aku rasa membara....
So, n3 nie maybe akan ada perkataan yg agak xsedap didengar...
Jadi kalau korang rasa xmau bacapun...xde halangan!!!

Punca masalah, bila ada satu babun bertukar masuk menggantikan 
bos aku yg baik dan sentiasa senang untuk berurusan....
Paham2 jer la..bila dapat bos pompuan...memang sgt la menjengkelkan!!!
Dapat pulak si babun nie pemalas, pandai berlakon dan memang suka buat citer....
Dia start memperdajalkan aku bila aku sound dia pasal meninggalkan tugas semata-mata nak attend kursus yg tak dak kaitan dengan tugas dia....
Dah sah2 atas meja dia belambak keje xsiap lagi...xkan xsedar diri kot!!!
Rupanya, disebalik tu...memang dia rupanya seorang yang suka 
melarikan diri dari melakukan keje2 sendiri...
Aku jer yang tak tau....penyakit dia nih!!!

Start daripada tu, bermula la macam2 dia buat kat aku...
Xberhenti2 cari salah aku...Sampai la dia jumpa 1 perkara yang boleh menjahanamkan aku...
Sekaligus dapat kick out aku dari tempat keje aku...
Macam2 tuduhan...macam2 ragam dia buat...Semata2 nak aku blah...
Sebelum nie, dia dah pernah tanya aku...samaada aku nak bertukar ke mana2...
Tapi aku buat bodoh jer....sebab pada aku, keje kat mana2 pun akan ada stress nyer!!!

Dipendekkan cerita, babun nie berjaya kick me out....
Suka la dia dan konco2nyer...
Xpe...korang boleh bergendang hari nie...
Esok lusa, Allah akan balas perbuatan korang...
Aku percaya janji Allah...
Aku percaya, doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan...

Akhirnya, hari nie....ada sorang Hamba Allah ceritakan pada aku...
Rupanya, dia masih dengan perangai yang sama...
Dan masih dalam cubaan untuk kick out beberapa orang lagi dalam unit tu....
SubhanAllah...cepatnya Allah tunjuk satu persatu perangai buruk dia terkeluar....
Aku kata pada Hamba Allah tu, dosa dia dengan niat nak menganiayai aku....
Sampai mati pun aku xkan ampun...
Ever dia tengah nazak....merayu2 kat aku pun...xkan aku ampun dosa dia....
Sebab kesakitan tu masih ada dalam hati aku....
Sampai mati aku akan ingat lakonan dia tu...
Memang puaka sungguh!!!!!!!!

Untuk mangsa2 yang seterusnya....
Binalah jati diri...berjuang hingga ke titisan akhir...
Dan...percaya janji Allah...orang yg terinaya itu doanya sentiasa didengari....
Moga kita kuat menghadapi ULAR ini....



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~