Monday, 29 September 2014

MEMORI INDAH DI SABAH...IKAN KELAH DI KG. LUANTI BARU...DAY 2...

Di hari ke 2...Kami meneruskan agenda kami seterusnya...
Dah sampai Sabah...kena la pegi melawat ke semua tempat2 menarik...
Untuk malam nie...kami dah booking MOUNT KINABALU HERITAGE RESORT & SPA...
Tapi sebabkan masa kami sampai tu awal lagi...
Kami just singgah check-in dan makan tengahari di kedai makan berhampiran...

Agenda kami petang tu...bermain dengan ikan kelah...
Jadi...meh la kita ke Ranau...mencari Sg. Moroli di Kampung Luanti Baru...
Daripada hotel kami ke tempat ikan kelah tu mengambil masa 22 minit dan sebanyak 17.5 km...
Disebabkan dah memang niat nak pi ke situ...
Kami terjah jugak....

Entrance fee RM5 seorang...
Untuk kamera ...Kena bayar RM2...
Untuk makanan ikan pun kena bayar jugak...
Tak silap aku 20 sen kot sepaket kecil...
Masa yang diberi lebih kurang 15-20 minit saja...
Jadi jangan sia2kan masa yang ada...

Aku bagi kredit untuk tempat nie...
Aku suka sangat...
Memula masuk dalam sungai ni...memang menjerit sesaja...
Geli dan kaki macam digigit2 manja dek ikan2 nie...
Suara aku jerit memang tak payah nak dinafikan la...
Dah nama pun fish massage...standard la tu...


Waktu kami sampai...tak ramai orang pun...
So, sangat la best!!
Nak bergambar pun takdak la nak segan2...



Part nie yang paling best...
Sungai nie memang tempat bela ikan kelah...
Bila kita masuk ja banyak la ikan akan datang kat kita...




See...menjerit-jerit aku...
Tapi bila time posing...gagah jugak buat peace...



Mama pun excited jugak...
Siap menjerit2 suh orang tangkap gambar dia tengah bermesra dengan ikan2 tu...
Si Nieda...memula jer try...pas nampak banyak2 ikan tu...
Terus loncat naik atas tebing...
Takat celup2 kaki ja....



Tengok mama...eksyen sungguh!!!
Macam tak heran ja ikan tu nak gigit kaki...



Comey betoi minah nie...
Bole lagi tu control senyum...
Padahal menjerit2 tak berenti...
Dek penangan ikan tu menggigit manja....
Ikan yang besar2 tu dia takat lalu ja...
Yang dok gigit2 manja nie...anak2 ikan tu...
Kononnya...nak sedut toksid dalam badan kita...
Kesahihan tak diketahui...



 Sesungguhnya...aku enjoy sangat2...
Rasa macam nak duduk sini lama2....




Dah penat bermain dengan ikan kelah...
Kami naik titi gantung pulak...
Tadi kat Jambatan Tamparuli...tak puas menikmati ...sebab nak kejar masa...
So, kat sini...meh kita try lagi sekali...



Nie titi gantung kat sini...
Bawah titi nie la tempat kita main dengan ikan kelah tu...
Kami tak jalan sampai seberang sana pun...
Saja suka2 ja...






 Muka memasing dah tak senonoh...
Sebab dah seharian berjalan...
Tapi kegembiraan tu yang 'win'...



 Riang ria gumbira semuanya....




Tengok...panjang titi nie...
Tapi kami mengelat...
Jalan separuh ja...
Pastu kalut patah balik....




Untuk hari ke 2 nie...
Ini aktiviti terakhir kami...
Pasnie...nak balik Kundasang...
Singgah beli makan siap2...
Sebab niat memang malam nie nak stay kat hotel saja....
Untuk kumpul energy untuk esok pulak....


T I P S :
1.  Perjalanan daripada KK nak ke Kundasang...ambil masa lebih kurang 2 jam atau lebih....Seeloknya, mulakan lah perjalanan di awal pagi...Kat Sabah nie, pukul 6 dah start cerah...Subuh pun awal... Kalau dah cerah awal, maksudnya gelap pun awal la jugak...

2.  Sebelum memulakan perjalanan, sila ambil breakfast dulu...Sebabnya jalan nak ke Kundasang sana bukan senang nak dapat kedai makan... Kalau perlu, tapau makanan kalau rasa macam diri tu cepat lapar...

3.  Aku galakkan korang isi minyak kereta penuh2...Sebabnya perjalanan ke sana ambil masa lama dan jalannya lebih kurang macam jalan nak ke Cameron. 

4.  Kalau perlu...niat jamak siap2...Sebab sepanjang perjalanan nak ke sana memang aku tak nampak pun masjid. Lagipun, niat jamak untuk memudahkan kita yang bermusafir ni...

5.  Tiket masuk ke Kinabalu Park simpan...nanti boleh pakai ke Poring Hot Spring...Dengan syarat, mesti hari yang sama....

6.  Sila susun program aturcara lawatan korang...Sebabnya, boleh jimatkan masa... Maklumlah, dari 1 tempat nak ke 1 tempat tu akan ambil masa...bila dah susun, kita akan alert...

7.  Dalam perjalanan nak ke Kundasang, kita akan jumpa Pekan Nabalu...Korang korang nak shopping kat sini pun ok jugak, cuma kena bargain kaw-kaw punya... Kat sini jugak, banyak anjing berkeliaran...pandai2 la korang nak elak. 

8.  Perjalanan dari KK nak ke Kundasang, takdak RNR macam kat highway...Jadi kena pandai2 fikir macamana kalau nak ke toilet. Kat Pekan Nabalu nie ada toilet, tapi perjalanan nak sampai ke sini pun akan ambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit...lebih kurang 73 km jugak la...

9.  Aku suka galakkan korang untuk stay semalam di Kundasang...Kalau ini first trip korang ke Sabah, elok lah stay semalam...Rasa kenikmatan angin sejuk dan keindahan Gunung Kinabalu.

10.  Pekan Kundasang nie kecik ja...So, takdak kedai yang bukak 24 jam.  Kalau boleh, tapaw makanan siap2...Kalau rasa macam payah nak cari kedai makan, kat tengah pekan ni ada KFC..boleh la kalau nak tapaw untuk jadikan makan malam.






THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~