Thursday, 16 July 2015

PROJEK KUIH RAYA -- BISKUT JEJARI NESTUM & KEK CARROT...


Semalam last day berbuka bersama...
Menu kami last minit berubah kerana ada hamba Allah bagi petai...
Terima kasih akak....moga murah rezeki...

Menu berbuka kami simple ja...
Nasi putih, tempe goreng, sotong goreng kunyit dan sambal petai...
Sebabkan banyak benda nak masak...
Pas balik keje terus zasss ke dapur...
Memula start dengan memasak untuk berbuka dulu...
















Pukul 6.15 ptg, siap masak semua kat atas tu...
Pastu gigih pulak sagat carrot...
Memang dari awal aku dah berhajat nak buat carrot kek...
Haruslah diteruskan misi tu...


Jam 7 petang, bancuhan kek carrot siap...
Tinggal nak masuk dalam oven ja...
Taaaraaaa.........





Dan hasilnya....setelah dipotong...




Then, misi diteruskan...
Kek kukus milo...
Yang ni Lin punya...




Nampak tak kegigihan di situ...
Tahun lepas...bapak malas aku dgn Lin...
Tahun ni...menjadi-jadi plak...
Lepas kukus...kami teruskan lagi agenda seterusnya...
Biskut Jejari Nestum...
Biskut ni simple tapi kena duduk tepi dapur...sgt2 panas...
Tu pun gigih jugak....





Nie la hasilnya...
Ok...share resipi...


BISKUT JEJARI NESTUM...

Bahan-bahan :

Roti Gardenia 
Coklat masakan
Nestum


Cara-cara :

1. Potong roti gardenia bentuk jejari 
2. Masukkan roti gardenia tu ke dalam oven. Agak2la dalam 120 celcius selama15 minit, sampai nampak garing dan kuning2.
3. Biarkan sampai sejuk.
4. Masakkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
5. Celupkan roti ke dalam coklat masakan.
6. Dan salutkan dengan nestum.
7. Keringkan dan bole masuk dalam balang....



Senang ja kan...
Tu pun...penat gila...
Dapat jumpa bantal tilam...memang tak bergerak dah...
Tido terus...


Orait...tu ja nak share...
Jumpa lagi nanti... :)




THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~