Saturday, 27 April 2013

IKAN-IKANKU MATI LAGI....

Hai u ollsss...
I sangat berdukacita sekarang...
Ikan-ikan peliharaan kat umah I kat 
kampung banyak yg mati....
Hellooo....sorry yer Cik Kiah...bukan sebab wabak yer...
Pandai2 jer buat citer...nak kena piat telinga nihhhh!!!...
Ikan-ikan tu mati sebab xcukup oksigen....
Tak sempat dah aku nak wat CPR pun...

Abah I cakap dah 2 hari pam oksigen tu rosak...
So, abah I bagi pakai pam oksigen yg kecil aje...backup untuk sementara waktu...
Tapi tu pun, xcukup...maka, banyak ekor jugak la yg arwah...
Paling sayang, ada 3 ekor ikan kap yg cantik2 dan besar2 yg mati...
Redha jer la nampaknyer...dah sampai situ jer umur diaorg....
Sempat gak I snap gambar2 ikan tu...utk buat kenangan...
Jom kita layan....




Nie la antara ikan2 I yang dah mati tu...
Banyak ekor jugak tu...Yang dalam bekas kuning tu pun sama...
Yang tu kategori ikan talapia...We all bela dari kecik lagi....
Sampai la besar tapak tangan....
Skrang xde banyak la sangat ikan dalam kolam tu...
Tapi buat masa nie cukup la dulu....
Meh kita tengok ikan apa lagi yang ada dalam kolam....






Semua nie antara ikan ikan yang masih hidup....
We all dalam proses ubah ikan2 nie masuk semua ke dalam kolam besar...
Balang oksigen baru dah dibeli...So, malam tu jugak kita pindahkan ikan-ikan yang hidup 
ke dalam kolam semula...untuk mengelakkan lagi banyak yang mati....
Ikan kap yg warna warni tu, memang manja sikit...
Diaorg xboleh lama2 xde balang oksigen...cepat jer nak mati...
Ikan belaan memang la macam tu...
Cuma tengok ikan yg kita makan...Dok la kat ceruk mana pun...Hidup sihat walepat liat jer...
Kalau mati pun, sebab kena tangkap dengan nelayan....

Ok, tu jer nak share dengan uolls...
Moga2, xde la mati lagi ikan2 I tu...
Biarla hidup rukun dan damai dalam kolam diaorg tu...
Chhhhoooowwwww!!!



THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~