Thursday, 16 May 2013

TRAVEL ~ HADYAI - PUSAT MAKANAN HALAL...

Assalamualaikum....

Kita masih lagi berceloteh pasal Hadyai...
Kata orang, Hadyai syurga untuk membeli belah...
Yes...aku memang xnafikan...Macam2 ada, boleh buntang la mata korang....
Tapi jangan la tanya aku soal kualiti....
Nak barang kualiti sangat...pegi je la shopping kat Pavilion nun....
Tu kalau bab shopping la...

Tapi bab makan pulak...memang rasa wwoooowwwwwwwwwww....
Haaa....amik....panjang woowww aku tu...
Memacam yg aku n the geng makan...
So, aku pun sibuk jugak nk jadi cam pengadil Masterchef tu...
Habis sume makanan aku nak rasa...
Mana yg boleh masuk tekak...sah2 la layan sampai tinggal sudu dan garpu....
Mana yg rasa2 mcm 'cannot go' tu...dan2 tu jugak aku tolak tepi...
Jom layan apa yg aku makan kat sana...

Sosej bakar nie makan kat gerai pasar malam...
Macam2 ada...korang pilih jer yang mana berkenan di hati...
Rate aku bagi 7/10 utk makanan nie...

Nasi ayam ala Thai...
Memang rasanyer xsedap kat Malaysia...
Dah namapun travel...mana nak dapat makanan cam kat Malaysia...
Sila lah redha dgn nasi ayam nie...
Rate... 5/10... Nak nasi ayam Malaysia!!!!!

WWWWWOOOOWWWWW!!!
Takat yg aku makan...ini adalah yang terbaekkkkk!!
Serious nie...memang sedap bihun sup Thai nie...
Sampai pecah peluh la makan nie...
Dia punyer kickkkk...memang sedap btl..
Siap order tambah 1 lagi...
Rate...10/10 la....dah tentu2 puas hati!!!!

Yang nie...sup sarang burung...
Aku makan kat kedai pakcik kopiah kat sebelah Lee Garden Hotel...
Sweet jer dia buat sup  nih...
I like...so, utk pakcik 9/10...sebab..kalu pakcik letak jelly byk2
gerenti sy bagi 10/10 punyer!!

Nie lai chi kang pakcik kopiah...
Sedap jugak...nyum2...
Rate...9/10

Wallahhhh...yg nie pun syok je mata memandang...
Aku xmakan...
Tapi tangkap gambo aje...
Sebabnyer..ubat elergik aku lupa nak bawak...
Kang kalu makan...ada jugak yg nak ngelupornyer....
So...xde rate utk yang nie...Sebab kita layan mata jer....

Jualan macam ni memang banyak kat Hadyai...
Merata2 tempat leh jumpa...
Cuma padai2 la korang tengok tahap kebersihannyer...
Kalau yg perut sensitip cam aku nih...
Sila ambil langkah berjaga2 yer...

Kuih nie beli kat Floating Market...
Ada 1 makcik jual kuih nie...
Lebih kurang Macam kuih kita juga...
Apa namanyer aku lupa...
Isi dalamnyer sedap jugak...
Rate : 7/10

My favourite...
Telur goreng puyuh...
Lagi best bila tuang kicap...
Tiap kali pegi..gerenti beli n makan....
Boleh dapat kat Floating Market...
Rate : 9/10...sebab yg nie xletak kicap!!!

Nampak apa yang warna kuning tu???
Yes...memang betul..
Yang tu mangga...
So, makanan nie namanya pulut mangga...
Kesedapan bergantung kepada mangga tu...
Waktu 1st beli masam skit mangga tu...
Rate : 8/10

Dasyat betul...Nasib la dok Hadyai 2 ari jer...
Memacam makan...Tengok nie...
Makan pulut durian la pulak...
Owh...sedap weiii...
Tambah2 untuk hantu durian cam aku...
Ditambah plak...pulut tu lembut jer...
Owh..memang sedap!!!Macam nak lagi jer...
Rate : 10/10
Gitu la kisahnyer aku dan makanan di Hadyai...
Memacam yg aku cuba...
Tu belum masuk yg lain2 yg aku xsempat nak snap...
Sebabnyer...dah lapaq sangat2....
Namapun travel jalan2...so, time makan tu bergantung la pada keadaan...
Jadi, bila dah makan terlewat dari masanya...
Sah2, bila sampai makanan depan mata...
Terus hadap langsung xtoleh kiri kanan!!!
Sila jangan marah yer.....

Untuk itu...cukup2 sudah la yer...
Ini n3 yang terakhir berkaitan Hadyai...
Nanti kita sambung story morry lain yer...
Bye!!!


THANK YOU FOR READING THIS ENTRY!

ALL COPYRIGHTS RESERVED TO RESPECTIVE OWNER ~ IeDaa SuZiEaNNa ~